Kimswerd

Hallo Kimswerders,

 

Graag breng ik u op de hoogte van een aantal activiteiten die plaatsvinden rondom het 500-jarig jubileum van de belegering van West-Friesland door Grutte Pier. In de strijd om het gezag over het gewest Friesland stuurde Karel van Gelre de Zwarte Hoop op 24 juni 1517 richting Holland , op 25 juni 1517 vond de belegering plaats. Grutte Pier was hierbij betrokken, onder meer door het leger te helpen de Zuiderzee over te steken en door zijn betrokkenheid bij de aanval op de stad Medemblik en kasteel Radboud in het bijzonder. 

-Het middeleeuws evenement op zaterdag 24 en zondag 25 juni 2017 bij Kasteel Radboud, waarbij de belegering van Grutte Pier op beide dagen wordt nagespeeld. Een historisch schip uit Friesland (de TX33, zie: www.tx33.nl) zal Grutte Pier aan land zetten. zie voor meer informatie over het event op:   www.middeleeuws-festijn.nl/locaties/radboud

-Een fietstocht op zaterdag 24 juni door West-Friesland langs de route die de Zwarte Hoop op aflegde.

-Een avond met lezingen in Kasteel Radboud, met prof. dr. Hans Mol van de Fryske Akademy over de Friese volksmilities en Friese vrijheid, Ben Dijkhuis over de geschiedenis van het kasteel en ondergetekende over de geschiedenis van de belegering.

 Voorts: op zaterdag 15 juli is er in Medemblik een zomermarkt met Grutte Pier als thema, en in september is er een ontmoeting tussen Medemblikkers en afstammelingen van Grutte Pier uit o.m. Kimswerd (precieze info volgt t.z.t). 

De activiteiten hebben verschillende organisatoren, maar ik fungeer als algemeen contactpersoon. U kunt mij voor eventuele vragen per mail bereiken of bellen: 06 811 55 160.

Vriendelijke groet,

Mark Raat