Kimswerd

Kimswerd is een nieuw koor rijker; ’De Moudekrûpers’.

We starten op 18 September 2013, Iedereen die van zingen houdt is welkom. Ervaring met zingen is niet nodig, het plezier in zingen staat voorop. Het repertoire is divers en wordt in overleg samengesteld. Het voorlopig bestuur ziet er als volgt uit:

 

Voorzitter:             Huib Rutten

 

Penningmeester:    Truus de Boer Zuidam

 

Sercetaresse:          Pita Sluijter 

 

Bestuursleden:       An van Winden, Willy Politiek en Sienneke Munniksma

 

Muziek:                  Arend  vd Veen

 

Dirigent:                Anna Bonnema

 

 

De repetities zijn 2 wekelijks op woensdagmiddagen van 14.00 – 16.00 uur in de bovenzaal van Pier‘s Stee (in de zogenaamde VIP-room, er is een lift aanwezig). Met  optreden wachten we nog even.

De contributie staat nog niet vast, voor 18 September en 2 Oktober betaalt men 5 euro. Zo kan iedereen dan vrijblijvend ervaren hoe het er aan toe gaat, daarna weten we hoeveel leden er ongeveer zijn en berekenen we de contributie voor het seizoen 2013-2014.

 

Voor meer informatie of opgave kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Onze plaatselijke historicus, Dhr. R. Politiek, schrijft over de oorsprong van onze naam;

 

Voorheen hadden bewoners van steden en dorpen scheldnamen. Althans dat was de inzet.

In Harlingen waren de inwoners Tobbedansers en Arummers werden De Katten genoemd.

In Bolsward waren het Oliekoeken, zo waren de Kimswerders De Moudekrûpers.

Zo’n schimpnaam was altijd een naam waar wat achter stak.

De grond in Kimswerd is zeer licht en vruchtbaar. Deze grond wordt zavelgrond genoemd en is de vruchtbaarste grond die er bestaat. Als je in het voorjaar deze grond gaat eggen, krijg je een prachtige losse bovenlaag. Het is dan bijna stof en die grondlaag wordt in het fries moude genoemd. De ideale grond voor de aardappelteelt.

In Kimswerd werden veel aardappels verbouwd en als die gepoot moesten worden, gebeurde dat op de knieën, men moest kruipen. Massaal trokken mannen en vrouwen in het voorjaar naar de akkers en zorgden dat de pootaardappels zeer zorgvuldig werden gepoot. Dat gebeurde ook weer met het rooien.

 

De omgeving was echt jaloers op de vruchtbare Kimswerder grond en noemden de Kimswerders De Moudekrûpers. Ze waren volgens hen altijd aan het kruipen en in de grond aan het wroeten. In de ogen van de buurdorpen was moudekrûper een schimpnaam en scheldnaam. Als Kimswerders uitgemaakt voor Moudekrûper, deed hun dat niets, ze waren er juist trots op want ze verdienden hun geld eerlijk en teelden de allerbeste aardappels!